Nynke
van der Bij
Begeleiding op het snijvlak van psychotherapie en spiritualiteit
Grenzen - 3 daagse
Grenzen: iets wat iedereen kent en mee om moet gaan. Er wordt ons vaak verteld: “je moet grenzen zetten en vooral deze bewaken”.
Lekker makkelijk gezegd, MAAR HOE DAN?
Andermans grenzen vaak leidend
Grenzen begint met mijn grens, jouw grens. Als je niet geleerd hebt je eigen grenzen te ervaren en hiermee te experimenteren, kan het zijn dat je andermans grenzen wel of makkelijker herkent en respecteert, maar je eigen grens niet kent.
Daardoor is dat een heel ander en nog onbekend verhaal. Grenzen zie je namelijk niet, ze zijn niet echt zichtbaar en je vóelt ze vooral als het al te laat is. Bij gebrek aan voelen van je eigen grens maak je dan (vaak volstrekt onbewust) de grens van de ander leidend, in plaats van je éigen grens leidend te maken.
Hoe weet ik wanneer ik meer afgestemd ben op anderen dan op mijzelf? Een kleine check:
-
Vind je harmonie om je heen erg belangrijk?
-
Doe je regelmatig dingen die je eigenlijk niet wilt doen?
-
Vul je in voor anderen? Doe je aannames?
-
Wil je niemand tot last zijn? Red jij jezelf wel?
-
Is de behoefte/wens van een ander belangrijker dan die van jou?
-
Voel je je verantwoordelijk voor de hele wereld?
Dan zou het maar zo kunnen dat je meer bent afgestemd op anderen, en niet of minder op jezelf. Vooral hoog sensitieve mensen hebben vaker problemen om eigen grenzen te zetten en vast te houden.
Binnenwereld
Als we grenzen tegenkomen in ons zelf, krijgen we te maken met emoties:
Bang: want als ik nu mijn grens aangeef, vind jij me dan nog wel leuk?
Of: als ik nu nee zeg, hoor ik er dan nog wel bij..
Maar ook boos: nu ben ik aan de beurt! Of: ik ben er ook nog!
Het startpunt is dat je ten diepste beseft dat óók JIJ je eigen grenzen hebt en mag aan geven!
Hoe?
Dit doe je door te ontdekken hoe deze verwarring ontstond ooit. Door in te zoomen op de diepere laag, de OER-au, en contact te maken met de overtuigingen en pijn die tot aan het heden toe, veroorzaken dat je moeite hebt je grenzen aan te geven. En tenslotte, door ook daadwerkelijk deze ervaringen aan te pakken.
Zodat je dan écht weet en vóelt Ja, IK mag een grens zetten, dat recht heb ook IK en DIT is MIJN grens.
Buitenwereld
En áls je dan je grenzen voelt, duidelik hebt en ze ook mag stellen, tja…dan komt de buitenwereld in beeld! Grenzen voelen, stellen en bewaken is immers niet alleen een intern proces: nee, een grens is met name iets tussen jou en de búitenwereld. En dan néé zeggen en daar kunnen blijven staan, is simpel gezegd, maar niet altijd zo simpel om te doen.
Dus hoe verhoud jij je eigenlijk tot de buitenwereld?
Die weet waarschijnlijk helemaal niet dat jij grenzen aangeven zo lastig vindt. Want de buitenwereld is volwassen en die zien jou ook als volwassen mens die wel voor zichzelf kan zorgen. Je denkt zelf dat je al een stuk duidelijker bent met het aangeven van je grenzen, maar dat wordt dus niet altijd zo opgepikt...
Je hebt ze natuurlijk wel hints gegeven ("ik vind dit eigenlijk misschien toch wel niet zo leuk"), en de buitenwereld denkt: “ach: als ze het écht niet wil, dan zegt ze het wel”. Je strooit, net als Kleinduimpje, broodkruimels dat je een grens hebt en dat die bereikt is, en denkt “hoe duidelijk moet het worden???” Maar de buitenwereld ziet het niet...
Het gaat dus om duidelijkere boodschappen in de ik-vorm om jóuw grens aan te geven, én te blijven staan.
Dit is een proces en dat gaat niet in één keer: eerst leren je grens te vóelen, te stellen en dan te bewaken, dat is één! En dan komt de reactie van de buitenwereld, en dan wordt t pas echt spannend! Maar het is wel iets wat je kunt leren! Want hoe ga jij om met de buitenwereld als je je grenzen stelt? En hoe gaat de buitenwereld met jóu om als jij je grenzen bewaakt?
3-daagse Grenzen
Met dit hele proces gaan we in de 3-daagse over Grenzen aan de slag. We gaan eerst aan het werk op de diepere laag: daar waar de overtuigingen en pijn opgeslagen zitten, die je hebt opgelopen -ooit- omtrent jouw grenzen. En die het je nog steeds lastig maken voor jezelf te staan. Want dan kun je jouw grenzen stellen, vasthouden én bewaken!
Tijdens de 3-daagse gaan we naast het werken aan de oorsprong, de OER-au, ook met speelse oefeningen bezig: met je 'her'opvoeden op het gebied van je grenzen en boosheid zodat je leert STOP te zeggen. Je krijgt tevens tools mee hoe je dit thuis en op werk ook kunt doen. We werken met een groep aan dit thema, dit werkt spiegelend, helend en waardevol. Je kunt oefenen met elkaar en je krijgt feedback.
En wat levert deze 3-daagse op?
Je gaat weer naar huis, en je denkt dan: “Kom nou maar op, buitenwereld want, ik herken en zie nu dingen. Ik voel me veel sterker in mijzelf, niet alleen omdat ik voel dat ik grenzen mág zetten maar ook omdat ik gevoeld heb hoe ik MIJN grenzen kan voelen in mijn lijf.
Ik heb meer gevoeld hoe het is om nee te zeggen en daarbij te blijven staan. Ik heb gevoeld dat ik er beter tegenop gewassen ben om nee te zeggen, om mijn grens aan te geven.”
En hoe mooi is dat?
Data
Dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 juli 2021.
Van 09.00 - 17.00 uur.
Waar
De bijscholing vindt plaats bij Centrum Isis Sofia, Dalfsen.
De groep heeft maximaal 12 deelnemers.
Investering
499,- euro incl. BTW. Dit is inclusief koffie/thee en een heerlijke luxe huisgemaakte vegetarische lunch.
Het centrum heeft eenvoudige overnachtingsmogelijkheden in gedeelte slaapzaal (3-4 personen) of in een BB vlakbij. Je kunt ook een diner bijboeken. Email mij als je in deze extra´s interesse hebt.
Corona
Uiteraard houden we ons aan het Coronaprotocol. Dat houdt ook in dat we werken met een kleine groep en de afstand bewaren.
Als het niet door kan gaan i.vm. Corona-maatregelen, dan kun je je inschrijving óf verzetten naar de volgende datum, óf je krijgt je geld terug. Mocht je onverhoopt Corona hebben, dan blijf je uiteraard thuis en ontvang je je geld terug.