top of page

experimentje...
Tussen het moeiteloze stromen en ons dagelijkse zelf zitten vaak maar een paar hele kleine stapjes! Maar wel met grote impakt!


Immers, stromen is altijd volledig,  totaal, en niet soms:  hier wel en daar niet! Het gaat mee met wat er in de stroom voorbij komt, maar oordeelt niet. Selekteert niet. Gaat nergens voor uit de weg.


Ik vergelijk t wel eens met mijn kleinzoon: die wil aandacht voor iets.

En eerst vraagt hij t gewoon: oma…? en als ik dan niet reageer, verzint ie steeds ‘kreatievere’ dingen om maar mijn aandacht te krijgen.

En die kreatievere dingen zijn niet perse altijd even leuk..;)  


Als ik aandacht geef aan hem, dan gaat ie weer even spelen tot er weer aandacht nodig is.


We leren samen ook dat als oma even bezig is, dat hij dan soms heel eventjes moet wachten.

Geen probleem!


Zo is het eigenlijk ook met alles wat er in ons leeft.

Het wil aandacht, gezien of gehoord worden, erkenning krijgen… niet beoordeeld en niet veroordeeld worden.


Maar in de praktijk is dat best lastig!

Want alle leuke dingen willen we best laten zijn, omarmen en uitleven!

Maar de minder leuke dingen…

Tsja, we worden best wel getraind om positief te zijn. Negatief moet worden omgebogen naar positief, negatieve emoties worden afgekeurd, negatief is vervelend, vraagt negatieve aandacht, jaagt mensen weg… vul maar aan.


Maar de minder leuke dingen in ons, zijn er ook. Dat boze stukje is er wel! Of dat bange zeurende stemmetje, is er ook. En dat verdrietige eenzame gevoel, dat is er ook. En die huilbui.. of dat NEE, ik wil dat niet…het is er allemaal!


En af en toe vraagt dat om aandacht!…  


Neem eens de tijd om naar binnen te kijken: wat leeft er in jou op dit moment, wat je liever geen aandacht geeft of wat je liever hebt dat het er niet is?


Maak een lijstje met gedachtes, gevoelens of andere sensaties die je liever niet hebt. Je hoeft er helemaal niks mee. Ze willen alleen even opgesomd worden.


Leuk stukje Nynke, maar wat is je punt?

Wat levert het mij op?


RUST! PEACE OF MIND! ONTSPANNING! RUIMTE!

Iets niet willen, wat er wel is, levert STRIJD op! En die strijd kost veel energie en vraagt veel aandacht: want dat wat je niet wilt, is er immers wel! dus in wat voor bochten moet je je wel niet wringen om het er niet te laten zijn?!

Op hetzelfde moment dat je al die dingen er kunt laten zijn, precies zoals ze zijn hier-nu, dan val je als het ware samen met wie je nu bent!


En dat geeft RUST RUIMTE en VREUGDE!

En je zult ervaren, dat er niets is veranderd aan de feiten, maar alles in jou!

Comments


bottom of page