top of page

Persoonlijk Ontwikkel Traject om met jezelf aan de slag te gaan:

Wie bèn IK?

€ 2.095,- btw vrij

Ontdek in 10 dagen hoe de OER-au en je Stemmetjes je tot nu toe op je plek hielden en dat precies dáár nu juist de poort is naar jeZelf, innerlijke rust en je bevrijding!

WE ZIJN ALLEMAAL GEVORMD DOOR
HET KOEKJES EN STRAF-MECHANISME

Het doel van dit 'Persoonlijke Ontwikkel Traject' is om te leren doorzien hoe jij bent gevormd en te doorvoelen wat hier en daar nog aan lading onder verscholen gaat.  Deze ‘’vorming” zien we vaak op een vervormde manier terugkomen in de loop van ons leven en als we ze gaan herkennen zie je dat er een rode draad zichtbaar wordt. 

Je komt het “OER-au'-mechanisme en het daaruit ontstane“koekjes en straf"-stramien tegen als allerlei innerlijke stemmetjes: oordelen, meningen, overtuigingen, beperkende gedachten, projecties en allerlei andere ego-dingen. En je liep ze ooit op in allerlei thema’s: zichtbaarheid, grenzen, verantwoordelijkheid, (hoog)gevoeligheid, loyaliteit, liefde, emoties/boosheid, religie, regels, structuur, autoriteit, gezondheid, politiek, voeding, emotie, lichaam, man/vrouw verhouding, seks, bestaansrecht, etc.

Op al deze dingen heb je 'imprints' gekregen als kind, want je wordt als kind immers gevormd; als je als kind moet kiezen tussen hechting en authenticiteit, kies je voor hechting en lever je dus je authenticiteit in! En dat is precies waar je later in je leven tegen aan begint te lopen! Het Classical Dillemma tussen je Denken (boodschap vanuit het aangepaste deel) en je Voelen (authentiek):

 

WIE BÈN IK EIGENLIJK!

Voorbeeldjes waar je in je dagelijks leven tegenaan kunt lopen:

  • Grenzen: hoe herken ik mijn grens, het besef dat je wel/niet een grens mag stellen, hoe stel ik dan mijn grens, hoe bewaak ik die vervolgens en hoe dan om te gaan met de buitenwereld.

  • Boosheid: hoe kan ik tonen dat ik iets niet wil, dat ik boos ben, zonder mezelf of de ander te beschadigen.

  • Zichtbaarheid: kop boven het maaiveld uit durven steken, zeggen: hier ben ik, zonder schaamte of gene.

  • Relaties: hoe verhoud ik me vanuit mijn wezenlijke zelf met de ander, in plaats van al mijn patronen uit te freaken\al mijn aloude imprints oeverloos te herhalen ten koste van mijzelf, de ander en uiteindelijk ook de relatie.

 

Maar je komt ze ook tegen in heel veel kleinere dingen: structuur versus chaos (hoe ben jijzelf en hoe ben jij geworden), hoe pak ik dingen aan, hoe geef ik richting aan mijn leven.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Dit Persoonlijk Ontwikkel Traject gaat over het onderzoek naar wie JIJ nu ten diepste ben!  We gaan aan de slag om je (onbewuste) overtuigingen en gedachtes te onderzoeken op “ koekjes en straf” om het leven een stuk simpeler te maken.

 

We gaan er een beetje over praten, en we gaan vooral luisteren naar wat je lichaam je hierover te vertellen heeft.

 

“Koekjes en straf”? 

Er zijn permanente stemmetjes in je hoofd die je tegen komt in je dagelijks leven. Die stemmetjes zeggen dingen als: 

  • “Doe dit nu maar wel, want.....”

  • “Doe dit maar niet, want....”

  • “Oooh niet handig als je dit doet, want dan…”

  • “Hou je maar stil, want anders....”

  • “Je kunt echt niet nee zeggen op dit verzoek, want....”. 

  • “Niemand zit op je te wachten, dus....”

 

Deze stemmetjes houden je in het stramien van “koekjes en straf”: Ik moet mij op een bepaalde manier gedragen, want dan vinden mensen mij leuk (koekje), want als ik dat niet doe dan gebeurt er… (straf).

 

Deze stemmetjes zijn vroeger ontstaan en daar ben je in gaan geloven.

HERKEN JE DIT?

Je voelt dat je dingen niet wilt doen, maar dat je hoofd zegt: “ Jaaaa, doe nou maar wel”.  Het gevoel dat het beiden even authentiek voelt: het stemmetje en het gevoel dat je het niet wilt.

Het verwarrende gevoel van: wie bèn ik nou eigenlijk? Terwijl het enige wat je echt wilt, is innerlijke rust.

Je begint te ontdekken dat van 'binnenuit': je hart, je buik, je gevoel, je intuïtie,  een ander antwoord begint te komen dan je hoofd altijd gaf.

Je wilt de stemmetjes onderzoeken die voorkomen dat je doet wat je echt wilt doen. Zodat je gaat doorzien wie jij als volwassene echt bent.

Je wilt jezelf zijn en je eigen leven leiden zonder altijd die stemmetjes die je klein en op je plek houden!

'Het lichaam liegt nooit en het lichaam kán alleen maar in het hier en nu zijn!'
- Nynke van der Bij -

DIT IS WAT JE GAAT LEREN…

Herkennen van “koekjes en straf”

In dit traject leer je niet alleen deze “koekjes en straf” stemmetjes te herkennen, maar je gaat er ook verder op inzoemen. Je gaat kijken naar vaak voorkomende problemen of situaties in je leven om zo thema’s of rode draad in je leven te gaan zien.  Die thema's duiden vaak op een imprint, of OER-au.

Door via die “koekjes en straf”-stemmetjes diepgaand en wezenlijk naar je lichaam te luisteren, kom je uit bij de oorspronkelijke kwetsuur, de OER-au uit. En met die OER-au gaan we uiteraard ook aan de slag.

 

OER-Au?

Een OER-au is niets meer en niets minder dan een oorspronkelijke kwetsuur die je nog steeds alle kanten opstuurt, behalve naar jezelf, door middel van die stemmetjes.

Een voorbeeld:

Op de kleuterschool heb je heel hard je best gedaan op een bepaalde tekening. Ondanks dat je heel hard je best deed, kreeg je toch geen sticker van de juf. Dat vond je heel erg. Thuis was er ook niemand die dan tegen je zei: “ach wat vervelend voor je, kom maar even hier, voor mij ben je de allerbeste”. 

Omdat dat er niet was, ervaar je het als kind als een afwijzing. En een afwijzing is als kind niet te dragen. De lading wordt geparkeerd en vanaf dat moment ga je als kind iets geloven over “je best doen” en “goed genoeg zijn”. Dit hele gebeuren vindt volstrekt onbewust plaats!

 

Imprints

Door zo’n situatie is een imprint ontstaan, in dit geval over: dat je niet goed genoeg bent. Je hebt heel hard je best gedaan, maar het was toch niet goed genoeg. De lading wordt geparkeerd en als kind ga je bezig met die situatie in het vervolg te vermijden. Want de pijn van die afwijzing was niet te dragen en je bent gaan geloven dat je echt niet goed genoeg bent. Vervolgens ga je de wereld in om te bewijzen dat je wel goed genoeg bent. En dat kan zich uiten door bijvoorbeeld: 

  • Nog meer te zorgen voor anderen

  • Langer doorgaan dan goed voor je is (klachten negeren)

  • Als iedereen omvalt vooral door blijven gaan. 

  • Perfectionistisch worden..

Je blijft bewijzen dat je wel goed genoeg bent. Je doet nèt dat tikkeltje extra, het kan nèt even beter.

  • Als je een 8 haalt op een proefwerk, is dat net niet goed genoeg..

  • Een “goed” op een evaluatie is niet genoeg, want het had ook een “zeer goed” kunnen zijn. 

Als volwassene blijft deze imprint bij je. Als er iets eens niet goed gaat, je wordt afgewezen of er gebeurt iets vervelends, dan komt dat gevoel weer naar boven: “zie nou wel, ik ben niet goed genoeg”. 

Die OER-au-stemmetjes, worden soms ook wel 'kind-conclusies' genoemd. 

VOORBEELDEN MET THEMA GRENZEN

Je ouders waren de baas thuis, zij stelden strikte grenzen. Hierdoor was er geen ruimte voor jou als kind om je eigen grenzen te ontdekken en te ontwikkelen.

 

Dit zien we vaker bij mensen die tegen een burn-out zijn aangelopen. Dan is een grens pas bereikt, als je echt niet meer kan, en als je bv door je rug heen gaat, of nog erger“echt” ziek wordt. 

Als kind was je een braaf meisje of jongetje, want “braaf” zijn is goed, “ stout”  zijn of “boos” zijn is fout”. Als je dan een keer “stout” was in de klas en je werd daar door de juf of meester op aangesproken, dan had dat veel impact want je moest immers braaf zijn en je hebt je niet goed gedragen.

 

Het stemmetje (in het hoofd van de volwassene) kan dan zijn als je iets “stouts” doet, dat je wacht op de afkeuring of toestemming van de ander. En dan blijkt het als volwassene ook stukken lastiger te zijn om je eigen normen en waarden na te leven!

Je ouders stelden thuis de grenzen en maakten veel beslissingen voor je. Dit deden ze uit liefde en bescherming.  Alleen zorgde het er wel voor dat je nu zelf niet aanvoelt waar jouw éigen grens ligt.

 

Je gaat ook vermijden om je grenzen uit te zoeken, omdat er dan ruzie komt (want er werd immers uit liefde grenzen gesteld. En als kind wil je geen ruzie. En dan 'leer' je, of: je imprint vertelt je tot vandaag de dag, dat de grens van een ander dé grens is, en dat jouw grens niet zo belangrijk is... 

WAT GAAN WE DOEN IN DIT TRAJECT...

De dynamiek van de stemmetjes onderzoeken en herkennen en ga je aan de slag met de OER-au;

Ervaren wat je eigenlijk allemaal doet om die OER-au er maar onder te houden;

Ervaren waar in je leven je bezig bent met koekjes en waar je bezig bent met straf. Ieder dingetje uit je huidige dagelijks leven geeft indicaties! 

In thema’s die voor jouw belangrijk zijn, gaan we:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het programma staat deels vast, en deels wordt dat onderweg gecreëerd.

Immers, we werken met, an sich, pijnlijke ervaringen in het leven van de deelnemers en naast de aangeboden onderzoeks-oefeningen is er ook altijd ruimte voor inzoomen op het persoonlijk verhaal.

En tegelijkertijd ontstaat er door de kennis en het delen, een veel luchtiger verhouding met de aanwezige OER-au's!

Zo wordt vanaf het begin van het traject naast diepgang ook luchtigheid ingebracht.

Het leven wordt een stuk simpeler

En zo wordt ieder gedoetje ineens een heel interessante ingang naar potentiële bevrijding! Je bent namelijk iets geloven en dat kun je juist 'repareren' door juist naar die OER-au terug te gaan. Je gaat jezelf dan bieden wat je toen nodig had. En dan vervalt het volautomatische “koekjes en straf”-mechanisme omdat je als volwassen de dynamiek herkent en als volwassene kan reageren in plaats van vanuit het kind.

In dit traject leer je: ja, ik heb dat OOIT opgelopen als kind, maar ik ben NU volwassen en ik kan er NU als volwassene naar kijken, en niet als kind. Doorzien dat je samenvalt met iets van ooit en doorvoelen van de lading die er nog in opgesloten zit.

Het is daarna niet weg, maar je herkent het sneller en denkt dan: wacht eens even - dit is iets van toen, daar hoef ik nu niets meer mee. Je schiet niet meer volautomatisch in het vermijdende van het kind. Je blijft als volwassen staan.

Je gaat ontdekken dat als de aanjager van de 'koekjes&straf' er tussenuit valt, dat er dan een vrijheid ontstaat die jou de ruimte geeft om geheel je eigen leven te leiden! Vanuit rust, ruimte, jezelf zijn en liefde!

nynke aan het water.png

Inleiding Dynamiek OER-au en Koekjes&Straf

Inventariseren van de thema's van de deelnemers en eerste verdiepende verkenning.

Doorzien

Werken met de 3 posities: Vrije volwassene perspectief, Kind-perspectief en Lijden-perspectief. 

nynke aan het water.png

Dag 1 & 2

nynke aan het water.png

Werken met Fysieke Anker

 

Ontdekken hoe we de dynamiek kunnen herkennen in het dagelijks leven, herkennen van identificaties, werken met het Fysieke Anker

Dag 6 & 7

Dag 3, 4 & 5

Doorzien en doorvoelen

Herkennen van het vrije volwassen perspectief. Borging.

nynke aan het water.png

Dag 8, 9 & 10

VOORBEELDEN MET THEMA GELD

Als je veel geld hebt ben je eenzaam (want als kind werkten je ouders hard, je had allerlei materiele dingen, maar ze waren vaak niet thuis). Dus het volstrekt onbekende volautomatische stemmetje kan dan zijn dat je niet veel geld wilt verdienen, omdat je dan eenzaam wordt.

Geld kan ook een soort van troost zijn, of ouders die niet in staat waren hun liefde te tonen in de vorm van een knuffel.. Zij kunnen met kadootjes aantonen “ik hou wel van je”. Het stemmetje kan dan zijn dat  als iemand geen kadootjes aan je geeft, hij/zij niet van je houdt. Of dat je je enorm gefrustreerd voelt omdat ze nooit eens een arm om je heen slaan, maar wel dure dingen geven.

Praktisch

ALLE PRAKTISCHE ZAKEN OP EEN RIJ...

Data

  • Dit traject bestaat uit 3 x 1 dag, dan een 2-daagse en na de zomer nogmaals 3 x 1 dag en afsluitend weer een 2-daagse.

  • We starten iedere dag om 9.30 (inloop vanaf 9:00 uur) en eindigen de dag rond 17.00 uur.

  • Alle data op een rij:
    Woensdag 16 maart

  • Woensdag 13 april

  • Woensdag 11 mei

  • Woensdag 15 & donderdag 16 juni

  • Woensdag 21 september

  • Woensdag 19 oktober

  • Woensdag 9 november

  • Woensdag 14 & donderdag 15 december 2022

Locatie

  • Het Persoonlijk Ontwikkel Traject vindt plaats bij Centrum Isis Sofia in Dalfsen. Dit is een fantastische locatie in een prachtig natuurgebied. Het centrum is gelegen aan een zandpad. Sommige routeplanners laten je midden op de weg staan. Maar als je iets verder rijdt, kom je uit bij het zandpad Keizersteeg.

  • Je kunt je voertuig parkeren op eigen terrein.

  • Kom je met het Openbaar Vervoer? Het is een kilometer of 3 lopen vanaf het station Dalfsen. Je kunt op het station ook een huurfiets regelen.

  • Het is eventueel mogelijk om op de locatie te overnachten. Voor een zeer schappelijke prijs kun je er vegetarisch dineren, overnachten en (vega) ontbijten. Er zijn 2 3-persoonsslaapkamers en 1 grote slaapzolder waar 4 tot 8 mensen kunnen overnachten. Voor meer info neem contact op met mij. Er is op het erf ook een B&B aanwezig: B&B Het Achterhuis Dalfsen. Ook in de buurt is van alles te vinden.

Investering

  • Voor dit Persoonlijk Ontwikkel Traject betaal je € 2.095,-. Het traject is vrijgesteld van BTW.

  • Het totale bedrag is inclusief koffie/thee, een verrukkelijke homemade vegetarische lunch en materialen.

Vooropleiding en Kennis

  • Je beschikt over het vermogen om te reflecteren op jezelf en op wat je aan het doen bent.​

  • Je bent bereid om naar jezelf te kijken.

  • Je verlangt naar vrijheid en bent bereid om de diepte in te gaan.

  • Je hebt al eerder Persoonlijk Ontwikkel Werk gedaan en wilt nu een forse stap zetten richting Je Eigen Leven Leiden

  • Je bent nieuwsgierig naar wat je stemmetjes je te vertellen hebben en je staat open voor de samenhang met andere terreinen in lijf en leven.

WAT DEELNEMERS ZEGGEN OVER DE LEERGANG COACHEN OP EMOTIES...

Nienke friesland png_edited_edited.jpg

Persoonlijk Ontwikkel Traject

€ 2.095,- btw vrij

6 x 1-daagse en 2 x 2-daagse

Werken in een veilige setting aan je persoonlijke bevrijding!

Maximaal 10 deelnemers dus volop tijd, aandacht en ruimte voor persoonlijke processen.

Intens, krachtig en diepgaand persoonlijke transformatie! Met een traan en een lach!

'Emotie is de onmiddellijke ingang

naar jouw bevrijding'


- Nynke van der Bij -

Het meisje met de ballon

 

Een client van mij had als klein meisje een helium ballon. Dat was het allermooiste wat ze had! En die ballon werd losgerukt uit haar hand door de wind en waaide weg. Ze ging helemaal overstuur naar haar moeder want die ballon was het mooiste wat ze in haar leven had, en dat was nu weg. Haar moeder zei toen: “ stel je niet zo aan, het valt wel mee, ga wat nuttigs doen”.

Dat meisje is gaan geloven dat er geen troost was en is voor de rest van haar leven gaan geloven dat ze geen troost mocht zoeken. Ze was daardoor altijd alleen, en zocht nooit steun.  Ze had immers ervaren dat er geen troost was, dus heeft ze geleerd om je ook niet open te stellen voor mensen voor troost, want dat komt gewoon niet. 

Dit stuk kun je als volwassen niet bedenken – het lichaam liet dit zien in de sessie.

 Als volwassene hield ze van schilderen. En toen bleek dat ze echt al jaren geleden een groot schilderij had geschilderd van een meisje met een ballon. Dat OER-au moment had ze allang geschilderd alleen wist ze niet waar het over ging en wat er nodig was.

Door de sessie was het resultaat dat ze als volwassene besefte dat ze niet meer het meisje is die de ballon is kwijtgeraakt. Als volwassene heeft ze ontdekt dat er wel troost is en werd haar leven gevulder.

OVER NYNKE...

Volgens haar cliënten is ze een echte Wonder Woman, de koningin van emoties en absoluut excellent als het gaat om haar cliënten de ruimte te geven voor hun eigen proces. Zelf noemt ze zich een nuchtere Groningse, met beide benen stevig in de Hollandse klei. Met meer dan 25 jaar ervaring als Gestalt-psychotherapeut en haar steeds meer naar buiten komende spirituele gaven combineert ze het beste van twee werelden. Nynke heeft de afgelopen 30 jaar heel veel mensen geholpen bij het leren her- en erkennen van emoties. Door haar eigen zoektocht en ervaring ontwikkelde ze een veel kortere route naar vrijheid en vreugde. Dit is vooral ook de basis voor de leergang. Daarnaast gaf ze jarenlang met veel plezier en vooral veel succes de EQ module aan de MARK Academy voor Leefstijl en Vitaliteit. In 2019 heeft ze haar eigen Leergang Coachen op Emoties ontwikkeld, die in 2020 erkend is door Kabiz. En sinds 2021 wordt Nynkevanderbij.nl erkend als opleidingsinstelling en is geregistreerd bij het CRKBO.

Nynke.jpg
bottom of page